Popołudniowe słodkości do kawy - tarta z musem mango i
sokiem z limonki. Na spodzie kokosowym, bez dodatku mąki. Delikatna,
kremowa, o tropikalnym i cytrusowym smaku. Szybka w przygotowaniu, bo do upieczenia jest tylko spód, a masę można przygotować w tym samym czasie. Krem nie jest zwarty, ponieważ nie dodałam do niego żelatyny. Dlatego pamiętajcie, aby
ciasto trzymać w lodówce, bo inaczej będzie ciężko je pokroić.
Składniki:
Spód:
2 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
1/2 szklanki ksylitolu
kilka kropli aromatu waniliowego
Krem:
1 bardzo dojrzałe mango 🥭
1 opakowanie mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki soku z limonki
2 szklanki wiórków kokosowych
2 białka
1/2 szklanki ksylitolu
kilka kropli aromatu waniliowego
Krem:
1 bardzo dojrzałe mango 🥭
1 opakowanie mascarpone
1/2 szklanki ksylitolu
3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 135 stopni. Przygotuj spód. Wiórki
kokosowe wymieszaj z białkami, ksylitolem i aromatem waniliowym. Wylep
ciastem dno formy i boki (ja wyłożyłam formę papierem do pieczenia).
Ciasto będzie się kleić, ale takie powinno być. Wstaw do piekarnika na
35 min, aż spód się zarumieni. Wyjmij i wystudź.
Przygotuj krem. Mango
umyj, obierz i oddziel od pestki. Zostaw kawałek do dekoracji. Zblenduj
miąższ mango na mus. Zmiksuj mus mango z serkiem mascarpone, dodaj
ksylitol i sok z limonki. Miksuj do połączenia składników. Wyłóż krem na
wystudzony spód, udekoruj kawałkami mango, miętą lub skórką z limonki.
Przechowuj w lodówce.
jak smacznie!
OdpowiedzUsuńwyygląda to po prostu jak raj na ziemi:)
OdpowiedzUsuńtropikalny raj :D
UsuńWygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuń